Gratis råd og tips:

Oversikt:

Artikler Maskinvare
Nyttige nettsteder Treg maskin?
Windowsprogrammer - gratis Andre småting
Windowsprogrammer - ikke gratis Bør unngås


Artikler:

Nettsider som er usedvanlig nyttige:

Prisjakt Automatisk prisoversikt fra en rekke webbutikker, både av datautstyr og masse annet.
Fokus på nett-svindel: dette må du passe deg for! Praktisk og god informasjon fra forbrukerombudet om ting man bør passe seg for på nett. Men de glemte auksjonsnettsteder...
Nettvett.no Staten har nå en side om nettvett, som virker OK, med mange tips og mye info.

Gratis programmer for Windows som anbefales:

Brannmur

Comodo

 

Brannmur er en av 3 ting alle absolutt bør ha. Stopper uvedkommende fra å komme inn på maskinen din m.m. Comodo fungerer ganske bra, men er er litt masete med pop-up-annonser.

Anti-virus Avast Antivirus Norsk eller Grisoft AVG Free edition (v8)
 

Anti-virus er like viktig som brannmur, og er meget viktig å ha gående til enhver tid i maskinen.

Avast anbefales da den kommer bedre ut i tester enn AVG.

Avast Antivirus er gratis, men krever registrering etter maksimum 30 dager og deretter 1 gang pr år.

Spionvarefjerner Spywareblaster og Spybot Search & Destroy Norsk
 

Like viktig som brannmur og anti-virus - fjerner uønskede programmer. Spionvare gjør alt fra å vise ekstra reklame til å registrere alt du skriver på maskinen din og sende det til uvedkommende.
Lavasoft Ad-Aware er et OK alternativ til Spybot. Bruk gjerne begge.
Et program som prøver å blokkere ulumskhetene før det kommer seg inn i maskinen, er Spywareblaster. Dette ser ut til å virke veldig bra. Anbefales! Men husk å oppdatere det 1-2 ganger pr uke.

Virus- og spionvare-fjerner MBAM (MalwareBytes' Anti-Malware)
 

Et program som gjør en meget god jobb med å fjerne virus og spionvare når dette først er kommet inn i systemet, er MBAM. Det finnes en betalutgave, men bare for å fjerne ting, så fungerer gratisutgaven kjempebra.

Kontorapplikasjoner Libreoffice Norsk
 

Gratis alternativ til Microsoft Office (Word, Excel osv). Kan også lese de fleste dokumenter laget med MS Office. Anbefales. Norsk versjon finnes også, både på bokmål og nynorsk. Pakken ble tidligere kalt OpenOffice.

Webleser Firefox Norsk (norsk utgave her)
 

Bedre, raskere og sikrere enn Microsoft sin Internet Explorer. Anbefales.
Norske Opera Norsk er også et bra alternativ, men denne gjør mye mer enn bare å vise nettsider. Andre alternativer er Google Chrome og Apple sin Safari.

E-postklient Thunderbird Norsk (norsk utgave her)
 

Utviklerene sier selv:"E-post- og nyhetsgruppeklient med kraftig verktøy mot uønsket reklamepost."

Internett-"telefon" Skype Norsk
 

For å snakke med andre på nettett/telefoni over internett. Bra lydkvalitet og hastighet.
Har også en del som gjør at man kan ringe til fasttelefoner i store deler av verden ganske rimelig.

Temp-fil- og register-rydder CCleaner Norsk
 

Rydder i midlertidige filer, cookies og i registeret. Kun for litt avanserte brukere.

Et annet alternativ er EasyCleaner.

Mediaspiller VLC Norsk
 

Spiller det aller, aller meste av både video- og lydfiler (uten at man først må laste ned tilleggsmoduler).

Filoverføring Filezilla Norsk
 

Meget bra program for overføring av filer, enten via FTP eller SSH-protokollen.

CD-ripping Exact Audio Copy Norsk
 

For å rippe CDer (lage WAVE(WAV)-filer av musikk-CDer. Kan også gjøre om filene direkte til MP3 og andre format direkte om det ønskes). Anbefales.
Skal etterhvert teste CDex.

SSH-klient Putty
 

For å koble seg opp shell-konto. De fleste har ikke tilgang til dette, så dette programmet er for de mer avanserte brukerne. Kan også brukes som telnet-klient.

WAVE-editor Audacity
 

Meget bra editor for lydfiler i formatet WAVE (mest kjent som WAV).

Bildebehandling GIMP
 

Gratis bildebehandlingsprogram ala Adobe Photoshop. Det finnes nå en utgave av GIMP som heter GIMPshop, som har brukergrensesnitt som likner på Photoshop.

Et alternativ til Windows som likner veldig på Photoshop, er Artweaver. Gratisutgaven har noen begrensninger, men kan være verdt å prøve ut.

Bildevisning IrfanView eller Faststone Image Viewer
 

IrfanView er et greit program for å se på bildefiler man har. Takler veldig mange grafikkformater. Med plugins takler den lyd- og video-filer også.

Faststone Viewer takler bare de mest vanlige bildeformatene, og er veldig rask. Anbefales! En miniutgave av dette programmet, er FastStone MaxView.

DVD-film-backup DVD Shrink
 

For å lage sikkerhetskopi av DVD-filmer. Kan krympe filmen slik at man får den på en vanlig DVD-plate, istedet for en 2-lags DVD-plate (dual layer). Disse er foreløpig nemlig fryktelig dyre.

CD- og DVD-brenning CDBurnerXP Pro
 

Et brenne program som gjør alle de vanligste oppgavene ift tilbrenning av CD/DVD/Blu-Ray, på en veldig brukervennlig måte. Anbefales!

Musikkomprimering FLAC (Free Lossless Audio Compression. På norsk: gratis tapsfri audio-kompresjon)
 

Hvis du vil ta vare på kopier av CDene dine på harddisken, uten at musikken taper kvalitet, så er FLAC et meget bra alternativ. Med MP3, OGG og andre formater, mister du noe av kvaliteten. WAVE er et alternativ, men dette tar ekstremt mye plass. FLAC tar mer plass enn MP3, men bare 40-50% av plassen WAVE tar.

Norsk = Finnes også på norsk. Dette velges i innstillingene i selve programmet, og kommer ikke i egen installasjonsfil.

Programmer for Windows som anbefales, men som ikke er gratis:

3-i-1 beskyttelse (Brannmur, antivirus og antispionvare) Kaspersky Internet Security.
 

Koster $60 pr år (under 400 norske). Rimelig og verdt pengene dersom du vil ha en 3-i-1-løsning. Litt avansert for nybegynnere i tilbakemeldingene sine, men kommer veldig bra ut i alle tester.

Anti-virus NOD32 eller Kaspersky Anti-Virus Personal
 

De beste anti-virus-programmene skal være NOD32 (litt info på norsk her) og Kaspersky Anti-Virus Personal. Kaspersky har nå også en pakke med anti-virus, brannmur og anti-spionvare som virker meget bra.
Norman og Norton Antivirus som er godt kjent, bruker enten for mye ressurser av maskinen til at det anbefales, eller så er det rett og slett for dårlig. Norman er pr april 2010 så dårlig at de ligger i bunnkampen i alle seriøse tester. Styr unna!

Her er en test foretatt i 2010 av veldig mange anti-virusprogrammer.

Bildebehandling Adobe Photoshop Norsk
 

Ypperste av det ypperste. Trenger du det, og har råd, så bruk det! En lett-utgave av Photoshop tilbys nå av Adobe. Denne heter Photoshop Elements, og er et fullgodt bildebehandlingsprogram for ikke-profesjonelle.

Bildesortering, organisering og redigering Adobe Photoshop Lightroom
 

Trenger du et avansert program for å holde styr på bildene dine, med kjapp og enkel redigering innebygget, så anbefales Lightroom. Arbeidsflyten i programmet er utrolig rask når man har lært programmet å kjenne. Å f.eks. sortere og kjapt redigere 1000 bilder fra en dag, er gjort på et par timer - eller mindre.

E-postklient The Bat! fra Ritlabs
 

Trenger du en avansert e-postklient, så kan denne være noe. Bra import- og eksport-muligheter for e-posten, POP3 og IMAP, PGP, mange templatemuligheter, forskjellig lydsignal for hver folder og haugevis med andre innstillingsmuligheter.

Maskinvare:

Bærbar:
Å skaffe seg oversikt i dagens marked av bærbare er vanskelig, for utvalget er veldig stort.

Men ett sted kan man starte, og det er ved å holde seg unna de merkene som er mest til reparasjon. Ifølge en undersøkelse av SquareTrade, der de har undersøkt returer av 30.000 bærbare, så bør man velge Asus eller Toshiba. Storselgeren HP kommer desidert dårligst ut sammen med bl.a. Acer, en annen storselger her i Norge.

Se her (eller her) for alle tallene.

Harddisker:
Jeg anbefaler merket Seagate.

Hitachi og delvis Western Digital virker å ha slitt mer med totalhavari enn andre merker, selv om Seagate sine også havererer før de burde innimellom. Husk sikkerhetskopi! (tips 1, tips 2).

Husk å sørge for at ingen harddisker har arbeidstemperatur over 50 grader. Dette reduserer levetiden betraktelig. Nyere testing viser også at for lav temperatur (under 30-35 grader) også kan påvirke levetiden negativt.

Det er en revolusjon på gang innen datalagring, og revolusjonen heter SSD. (Solid-State Drive). Teknologien er den samme som på USB-pinner og f.eks. minnekort til fotokameraer, men tilpasset bedre ift hastigheter som trengs for å fungere som en ren harddisk. Tilpasningen gjør at det pr januar 2013 ikke er så billig med SSD. For en vanlig harddisk (HDD), betaler man pr januar 2013 i underkant av 40 øre pr GB, mens man for SSD må ut med 4-7 kr pr GB. Men prisene er mer enn halvvert siden 2009, og vil fortsette å synke.

Hva som gjør SSD så bra?

 • Mye større lese- og skrivehastigheter på vanlige filer
 • Mange ganger raskere søketid på filene
 • Ingen bevegelige deler, altså ingen støy og ingen vibrasjoner
 • Mindre varmeutvikling

Se video av HDD vs SSD her.

Grafikkort:
For spill i Windows: Nvidia (ATI har bra kort de også, men jeg synes det virker som de sliter litt mer med holdbarheten på kortene sine, og driverne er heller ikke altfor bra laget).

For enkle maskiner som ikke skal kjøre spill: Bruk gjerne det innebyggede grafikkortet dersom det er et på hovedkortet. Hvis ikke, så kjøp nesten hvilket som helst kort som har utgangen man trenger (RGB / VGA eller DVI), og ikke koster mer enn ca. 300 kroner.

Monitor / skjerm:
Hvis du har CRT-monitor (katodestråle-skjermer, ala gammeldags TV), så sørg for å få oppdateringsfrekvensen så høy som mulig. Det hjelper veldig for øynene å gå fra f.eks. 72 Hz til 85 Hz eller 100 Hz. Det justeres slik i Windows (XP):
Høyreklikk på bakgrunnen på skrivebordet, velg "Egenskaper", velg "Innstillinger", trykk på skjerm 1, velg "Avansert", og til slutt "Skjerm". Der finner du valgmulighetene for antall Hz.
60 Hz er veldig slitsomt. 72 Hz er slitsomt. 75 Hz er noenlunde greit. 85 Hz er bra. 100 Hz eller mer er supert for øynene. Det kan være skadelig å prøve og kjøre skjermen på høyere Hz enn den takler, men ofte så har Windows feil informasjon om hvor høyt en skjerm kan gå.
Hvis du prøver å gå høyere, og bildet forsvinner, eller blir rart, bare trykk på "ESC"-knappen på tastaturet innen 15 sekunder, så kommer du tilbake dit du var. Testing av dette skjer på eget ansvar.

Husk at alt dette ikke gjelder overhodet for LCD-skjermer (flatskjermer), da disse virker på en helt annen måte, og ikke flimrer - overhodet.

De aller fleste klarer seg fint med en LCD-skjerm til 1000,- og oppover. Noen klarer seg med rimeligere skjermer også.

De aller fleste skjermene bruker et såkalt TN-panel. For de aller fleste, så er dette helt kurant, men for de som driver med litt seriøst grafisk arbeid av noe slag (fotoredigering, 3D, video osv.), så vil en TN-panelskjerm ha store svakheter. Dette er fordi alle TN-paneler i realiteten bare viser 262.144 farger. Alle andre relaterte ting i datamaskinen klarer som oftest å vise 16,7 millioner farger. Det er ukjent hvor mange farger det menneskelige øyet kan oppfatte, men det er i alle fall flere millioner. TN-paneler klarer dog å "jukse" seg til 16,2 millioner farger ved en teknikk som kalles dithering. De andre paneltypene er IPS, MVA og PVA. Noen mener at IPS-paneler er de beste til foto. Se opp for skjermer med PVA-paneler som er 6-bits (6 bits pr farge * 3 farger = 262.144 farger. 8 bits pr farge * 3 farger = 16,7 mill. farger).

Se her for oversikt med skjermer basert på IPS-panel.

Lydkort:
Dersom man bare skal lytte til musikk, eller ikke det engang, så bare bruk den innebyggede lyden som stort sett er på alle hovedkort idag. Er du litt kresen når det gjelder lydkvalitet, så kjøp et lydkort, men ikke av de aller billigste (ikke under 200-300,- NOK). Dersom du krever god kvalitet og skal lage digital utgave av LP-plater e.l., så kjøp et lydkort som støtter 24-bit og 96 Hz. Valgene her er bl.a. Asus, Creative, M-Audio og Terratec.

Nettverksutstyr:
Vanskelig å si. Det er mange produsenter, og det meste fungerer fint for den vanlige bruker. Jeg bruker selv mye (billige) nettverkskort basert på RealTek-nettverksbrikker, og har aldri hatt problemer.

Det viser seg dessverre at D-link leverer strømadaptere med sitt nettverksutstyr som ikke holder mål, så jeg fraråder alle å kjøpe D-link-produkter som benytter seg av dette. De gir pr oktober 2008 hele 11 års garanti på en del produkter, men ikke på strømadapteret! Jeg har personlig erfaring med D-link-strømadaptere som ikke holder mål, og en ansatt i en av landets større kjeder innen data, fortalte meg at de kunne solgt haugevis av strømadaptere for D-link dersom de hadde hatt det i sortimentet.

Strømforsyning:
Dette er kanskje den aller viktigste delen av en PC idag. Desverre er det her mange prøver å spare penger.
Stabil forsyning av strøm er viktig for å:

 • ha en stabil maskin som ikke krasjer eller slår seg av helt uventet
 • ikke ta livet av en eller flere av de elektroniske komponentene i en datamaskin (i verste fall)

De fleste strømforsyningsprodusenter oppgir antall watt som strømforsyningen klarer å gi i gjennomsnitt.

Strømforsyninger fra Hiper ser ut til å slite. De holder i 6-18 måneder, før de sier takk for seg.

Etter å bl.a. å ha lest denne forumtråden, anbefaler jeg kun Corsair- og Seasonic-strømforsyninger pr. 1/6-2008 (gjelder fortsatt pr juli 2015).

Tomme CD- og DVD-plater:
Pr juli 2015 (og flere år tilbake) er det Verbatim som er best på de mest brukte typene tomme plater (CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD+R, DVD-RW og DVD+RW), og de har vært best lenge også. Andre typer fungerer like bra der og da, men Verbatim har bedre holdbarhet. Andre gode merker skal være Plextor og Fujifilm. De beste av de beste fra Verbatim er merket med "Advanced Azo".

Husk å behandle alle slike plater pent, og aldri oppbevare dem i direkte sollys.

Blekkskrivere:

Flere blekkskriverprodusenter leverer kun halvfulle blekkpatroner med nye blekkskrivere!

Generell info for blekkskrivere:

 • Jo flere blekkpatroner en skriver har, jo billigere er den i drift (gjelder ikke egne fotoblekkpatroner). Dersom en skriver har 2 patroner, en for sort og en for farger, må du kaste fargepatronen idet den ene av de tre fargene i fargepatronen er oppbrukt. Dersom skriveren har en patron for hver farge, trenger du ikke kaste noe blekk (og blekk har en literspris på flere tusen kroner!).
 • Koster blekkskriveren under ca. 5-600,-, er gjerne blekkpatronene veldig dyre. Det er nesten slik at det lønner seg å kaste skriveren istedet for å kjøpe nye patroner - dessverre.

Dersom du kun skal skrive ut bilder, eller vil ha en egen fotoskriver, kan kanskje en sublimeringsskriver være noe å vurdere. Denne bruker voks istedet for blekk, og kan gi bedre resultater på utskriften.

Generelt:
Ha alt datautstyr som er beregnet for kobling til jord, jordet.

Mus-høyreklikk-menyer er praktiske snarveier (gjelder Windows og Linux).

Treg maskin?

Synes du maskinen din virker fryktelig treg i forhold til hvordan den har vært? Da er det vanligvis en av disse tingene som er problemet:

 • Unødvendige programmer som går i bakgrunnen og tar opp kapasitet
 • Virus
 • Spionvare
 • Fragmentert harddisk
 • Stort og/eller rotete Windows-register

Alt er mulig å gjøre noe med, bl.a. med gratis-programmene som anbefales lenger opp på siden.

Andre småting:

For å slippe spam (reklame- og annen søppelmail) når du legger ut e-postadressen din på en hjemmeside, bruk "@" istedet for "@" i selve e-postadressen. Da blir det HTML-koden f.eks. seendes slik ut:

<A HREF="MAILTO:min&#64;epostadresse.com">
min&#64;epostadresse.com</A>


Lyst til å prøve Linux, men vil ikke installere noe fordi du bare vil se åssen det er? Hent Knoppix Live Linux CD (e.l.), og brenn dette som image på en CD i et brenneprogram. Restart maskinen med CDen i, og vips så kjører du Linux (*1). Men husk at du kan ikke lagre noe. Alt forsvinner når du avslutter Knoppix, og maskinen starter som vanlig når du tar ut CDen.

Knoppix er også blitt brukt av mange for å redde ut viktige data når maskinen/harddisken generelt holder på å ta kvelden.

Ubuntu er blitt en meget populær Linux-distribusjon, og det ikke uten grunn. Med desktop-utgaven så får man også en "Live-CD", slik at man kan prøve det ut før man installerer det.

Hvis du ønsker å prøve en Linux-distribusjon som har som mål å likne på Windows, så er Linux Mint en mulig løsning.

(*1) Hvis Knoppix ikke starter når du har i CDen ved oppstart av maskinen, så er det fordi DVD/CD-ROMen din ikke er satt til å starte opp før harddisken. Da må du inn i BIOS og gjøre om dette.

Bør unngås:

Jensen nettverksutstyr, ISDN-kort og modem

Hverken lest om eller hatt positive opplevelser med dette merket.

Auksjonsnettsteder og andre bruktsalg-nettsteder som QXL og E-Bay.

Her er det mange svindlere. Minstepris på ting er ofte betydelig dyrere enn de burde være, og noen ganger også over ny pris på brukte ting.
Dette gjelder for de fleste nettsteder som driver med auksjoner - med noen få hederlige unntak så klart. Man skal generelt være veldig forsiktig når man handler brukt (eller nytt) via nettet.

Skal man først handle på f.eks. E-bay, så sørg for å sette deg ordentlig inn i det du skal ha, og bare kjøp av noen som har over 98% positive erfaringer av minst flere hundre.

Lexmark-blekkskrivere

Billige i innkjøp, enormt dyre i bruk.

D-link nettverksutstyr

Det virker som D-link (bevisst?) selger underdimensjonerte eller dårlige strømadaptere til nettverksutstyret sitt. Jo, garantien er kanskje hele 11 år, men ikke på strømadapteret. Styr unna!

Alt på denne siden er Kleven.org sin subjektive mening, og informasjonen kan inneholde feil, men er gitt etter beste viten. Kleven.org kan ikke holdes ansvarlig for tap av inntekt/feil/uhell/ulykker som skjer pga. tipsene på denne siden.

09.07.2015 15:24