Har du et valg? Ja, faktisk. Den eneste grunnen idag til å holde seg til en spesifik plattform/operativsystem, er en av to ting:
- Man vil spille de nyeste spillene (da må man ha Windows, med unntak av enkelte spill på Steam)
- Man bruker et helt spesielt program man ikke vil, eller kan, klare seg uten
Veldig mange er vant til Windows, og da kan man godt holde seg til det – dersom man trives med det. For folk som har brukt datamaskiner veldig lite, eller aldri, anbefaler jeg en Macintosh (Mac) fra Apple. Prisen ligger over det man er vant til fra Windows-maskiner, men man får med en Mac en del ekstrating som er innebygget, av programvare og operativsystem. Det er dyrere, men for mange enklere å bruke. Et ganske nytt alternativ er Chromebook-bærbare. Dette er bærbare ofte med billig maskinvare, men som klarer jobben fordi det er basert på Linux, men som likevel er enkle å bruke.
For de som ikke er redd for å prøve noe nytt, utforske, og tør å skrive litt tekstkommandoer innimellom, er Linux er meget godt alternativ. Her har man veldig mange forskjellige distribusjoner å velge mellom, og de forskjellige har som oftest sin egen lille vri på ting. De fleste Linuxdistribusjoner er dessuten helt gratis.
Av Linuxdistribusjoner kan bl.a. følgende anbefales:
- Ubuntu (basert på Debian)
- Linux Mint (basert på Ubuntu)
- Fedora
- SUSE
- Linux Lite, som likner veldig på Windows i utseende og bruk
Med Mac fungerer alt veldig bra sammen. Mer eller mindre alt fra Apple er laget for å fungere sammen på en meget bra måte. Dette har sine fordeler, og ulemper. Fordelene er åpenbare – enkelhet. Ulempene er at man har mindre å velge i, og er låst veldig mye til Apple sine priser og systemer. Dessverre har Apple blitt, for mange, et luksusprodukt, med priser deretter. Et eksempel for en tid tilbake var en enkel skjermholder til 10.000,- kroner.
Med Windows og Linux kan man velge og vrake i ekstrautstyr og programvare, men risikoen for at det ikke fungerer sammen på en enkel måte, er mer til stede. Linux kan ligge litt etter med støtte til nytt ekstrautstyr fordi mange av produsentene av utstyr ikke bryr seg om å lage programvare/drivere til Linux, og da må Linuxmiljøet selv lage dem. Microsoft har det med å komme med nye Windows-versjoner med ujevne mellomrom, og eldre utstyr vil da ikke engang fungere på nyeste Windows.
Chromebook kan være et alternativ for barn og unge, og eldre som ikke er så kjent med PCer, og som kun trenger å bruke den til enkle oppgaver. Men disse har én veldig stor ulempe. Se under i "Fordeler og ulemper Chromebook".
Det er mange muligheter, og mye å tenke på når man skal velge seg et system man vil satse på. Men valget er DITT – ikke Microsoft eller Apple sitt.
Dersom man vil klare seg helt uten personlig datamaskin, så går det an - med nettbrett. Valgene idag er nesten bare Android og iPad (fra Apple). Man får gjort det meste av enkle oppgaver med et nettbrett idag, inkl lese nyheter på nett, gjøre det som trengs i nettbanken, epost, skrive ut ting osv. Mange unge idag klarer seg jo bare med en smart-telefon (som jo bare er en mindre utgave av et nettbrett). Men ikke kjøp det billigste nettbrettet, og du trenger ikke det dyreste. Ta gjerne kontakt med meg for å finne passende alternativ.
Når jeg skriver at man må ha Windows for å spille de nyeste spillene, kan man selvfølgelig satse på en spillkonsoll istedet for å bruke PCen til å spille. Valget mellom Nintendo, Xbox eller Playstation må andre gi deg råd om. Jeg har jeg ingen forutsetninger for å si noe som helst om noen av disse.
En lite kjent hemmelighet er at dersom man kjøper OEM-utgaven av en Windows-lisens, så har du faktisk ikke rett til support fra Microsoft uten at det koster deg penger. En OEM-utgave er en "billig"-versjon av Windows som er bundet til maskinen man første gang installerer den på, og som koster en del mindre enn “ordentlige” utgaver.
Fordeler og ulemper Windows:
+ Veldig mye ekstrautstyr tilgjengelig
+ Veldig mye programmer tilgjengelig, både gratis og ikke-gratis. Nesten samme hva man skulle ha behov for, så finnes programmet til Windows.
- OEM-utgaver er veldig begrenset i forhold til support og videreføring av lisensen
- Stort, innviklet og tungt operativsystem i forhold til oppgavene det har.
Fordeler og ulemper Mac:
+ Det meste fra Apple til Mac fungerer veldig bra sammen
+ Brukervennlig operativsystem
- Apple er lite flinke til å etterkomme norske forbrukerrettigheter
- Man blir veldig bundet til Apple sine løsninger
- Mange ting fra Apple har blitt veldig dyrt
Fordeler og ulemper Chromebook:
+Billigere enn vanlige bærbare
+Brukervennlig operativsystem - vanskelig å "ødelegge" noe ved et uhell
- Begrenset med programvare
- Tidsbegrenset holdbarhet! Google som lager operativsystemet til Chromebook, setter en sluttdato på hvor lenge en Chromebook vil fungere. Dette er dog blitt bedre, og fra og med 2021, kan må få hele 10 års levetid på maskinene. Men merk at dette gjelder fra maskinen lanseres, ikke når man kjøper den.
Fordeler og ulemper Linux:
+ Mange varianter/distribusjoner som er helt gratis
+ Veldig mange gratisprogrammer
- Sen utvikling av drivere til ekstrautstyr
- Dårlige supportmuligheter. Beste er å lære seg selv.
Alt på denne siden er Kleven.org sin subjektive mening, og informasjonen kan inneholde feil, men er gitt etter beste viten.