Har du internett på hytta, men ikke tilgang til TV-signaler? Eller har du leilighet i syden og ønsker å se norsk TV? Eller er du mye på reise, og vil se TV på din bærbare?

Muligheten er der ved hjelp av den digitale dekoderen de fleste allerede har til TVen, og en ekstra boks som kan overføre signalene over internett. Det systemet jeg selv har erfaring med å installere er Slingbox (produsent, Wikipedia-informasjon).

Denne artikkelen begynner å bli utdatert, da de fleste TV-signalleverandører idag tilbyr at man kan se på TV via apper på nettbrett/mobiltelefon. Noen tilbyr også å se TV via PC. Ulempen er at man må være i Norge for å benytte seg av tilbudet. Dette kan dog "fikses" ved at man benytter seg av VPN som har norsk IP-adresse.

 

Det fungerer slik:

Man kobler Slingbox'en (e.l.) til dekoderen og til internett hjemme hos seg selv. I tillegg legger man en ledning fra Slingbox'en til dekoderen bort til der dekoderen tar imot signalene fra fjernkontrollen. Dette gjør at man kan bytte kanal via PCen, og ikke bare må se på én kanal når man har dratt hjemmefra. Også trenger den strøm.

Noe som er litt mer komplisert, og som mange trenger hjelp til, er å konfigurere brannmuren/NAT i internett-routeren slik at Slingbox'en kan sende signalene til deg når du er på reise. Nyere versjoner av Slingbox klarer seg uten at man må konfigurere noe i nettverket sitt.

Begrensninger:

Kvaliteten på TV-bildene begrenses av ut-hastigheten på din internettlinje hjemme, og i noen tilfeller av inn-hastigheten der du skal se på TV-overføringen (de fleste har mye raskere internett inn enn internett ut)

Ved første gangs installasjon, må man være hjemme og ordne alt av innstillinger der.

Dersom det er noen hjemme som ønsker å bruke den digitale dekoderen samtidig som du er på reise e.l., så må dere bli enige om hvilken kanal dere skal se på dersom begge vil se på TV samtidig.

Muligheter:

For de som har HD-opptaker innebygget i dekoderen, så kan man også lett både programmere og se på opptak som er gjort (med forbehold om at man finner helt korrekt fjernkontroll til sitt system i avspilleren på datamaskinen).

Du kan godt koble datamaskinen til TVen der du oppholder deg, men signalene må altså via datamaskinen. I tillegg må du ha ledninger både for signalene for bilde og for lyd for at det skal fungere som en "vanlig" TV. Idag har de fleste TVer og bærbare HDMI, og både bilde og lyd går via en slik kabel.

Opplevelse:

Tar en del sekunder å bytte kanal. Dette forbi PCen som du ser på internett-TV med, må sende fjernkontroll-signalet til Slingbox'en, så sender den signalet videre den digitale dekoderen. På dekoderen tar det ofte ett sekund eller to før det skjer noe, også skal de nye signalene komme frem til PCen din igjen. Regn med ca. 5 sekunder fra kanalskifte til du ser den nye kanalen.

Til slutt:

Det finnes flere typer bokser som dette - valget av hvilken du velger å kjøpe, er ditt. Bor du i Trondheim eller omegn, og trenger hjelp til oppkobling og konfigurering, kan jeg hjelpe med dette. Bor du langt unna Trondheim, og klarer oppkoblingen selv, men ikke konfigureringen, kan jeg hjelpe med dette via fjernhjelp.