Å ta vare på sine digitale data er viktig, men hvordan gjør man det på en enkel og sikker måte?

En harddisk lever ikke for alltid. Den har en reklamasjonstid i Norge på 5 år, men dessverre så varer ikke alle så lenge - det spørs veldig på bruken. Noen varer derimot i over 10 år - eller mer.

Ting som kan påvirke levetiden til en harddisk er flere:

  • Antall starter og stopper
  • Antall timer den brukes
  • Temperatur. Både for høy og for lav temperatur påvirker negativt
  • Flytting eller fallskader, f.eks. ved et fall i gulvet
  • Feil fra fabrikken

Derfor man ta vare på sine digitale data på en ordentlig måte.

En grei måte å ta i bruk eldre harddisker (som man ikke bruker til noe annet), er å bruke den til "laveste nivå" sikkerhetskopiering. Da kopierer man data til den 2-3 ganger pr uke i tilfelle den nye harddisken skulle bli ødelagt. Da har man filene lett tilgjengelig. Det samme gjelder med en bærbar/ekstern harddisk.

Men, hva om det brenner, eller lynet slår ned, og ødelegger datamaskinen med både hoveddisk og sikkerhetskopidisk? Da er åpenbart ikke denne løsningen tilfredsstillende. Har man en brannsikker safe, kan man legge viktige data inni der, enten ved bruk av DVD-plater eller bærbar/ekstern harddisk. Den bør også være tilfredstillende beskyttet mot tyver i en slik.

Alternativer til brannsikker safe, er å lagre sikkerhetskopien hos venner eller kjente, eller på jobben. Et enklere alternativ, men som koster penger, er nettbasert sikkerhetskopi. Disse varierer mye i pris. Man bør sikkerhetskopiere til "høyeste nivå" 2-4 ganger pr måned.

Mange bruker bærbare/eksterne harddisker som hovedlagring, men det hadde ikke jeg turt, da det for meg virker som om bærbare/eksterne harddisker oftere får feil enn harddisker som står fast montert i en stasjonær eller bærbar datamaskin.

Husk at heller ikke CD/DVD-plater lever for alltid. Plater med dårlig kvalitet har i verste fall en levetid på under et halvt år dersom de lagres feil (i forhold til varme og lys)! I mine øyne er en USB-minnepinne av god kvalitet sikrere enn dårlige CD/DVD-plater.

Oppsummering:

  • Sikkerhetskopier 2-3 ganger pr uke til et lett tilgjengelig medium
  • Sikkerhetskopier 2-4 ganger pr måned til et medium som er lagret i brannsikker safe, hos venner/bekjente, på jobb eller på nett.

Er du veldig redd for dataene dine, sikkerhetskopierer man oftere, men sørg for at det skjer til et sikkert sted.

Personlig så gjør jeg følgende:
Jeg har alt av data som skal tas vare på på én partisjon som heter "Data". Alt her kopieres minst 1 gang pr dag til en annen datamaskin i huset. I tillegg kjøres kontinuerlig sikkerhetskopiering til en nettbasert sikkerhetskopitjeneste.