Snarveier:


Nettsider som er usedvanlig nyttige:

  • Prisjakt
    Automatisk prisoversikt fra en rekke webbutikker, både av datautstyr og masse annet.

  • Nettvett.no
    Staten har nå en side om nettvett, som virker OK, med mange tips og mye info.

Gratis programmer for Windows som anbefales:

  • Brannmur: Comodo
    Brannmur er en av 3 ting alle absolutt bør ha. Stopper uvedkommende fra å komme inn på maskinen din m.m.
    Comodo fungerer også ganske bra, men er er litt masete med pop-up-annonser. En ny, gratis brannmur som heter Glasswire er testet, men man må kjøpe betalingsutgaven for at den skal være brukelig.

  • Anti-virus: Kaspersky Free og Avast Antivirus
    Anti-virus er like viktig som brannmur, og er meget viktig å ha gående til enhver tid i maskinen. Avast Antivirus er gratis, men krever registrering etter maksimum 30 dager og deretter èn gang pr år. Tidligere så anbefalte jeg også AVG anti-virus, men i september 2015, så begynte de å selge informasjon de samlet om brukerne sine. Kaspersky Free kom rundt årsskiftet 2016/17, og ser ut til å fungere bra. Noe masete ang registrering, men dette er frivillig.

  • Spionvare-blokkerer: Spywareblaster
    Spywareblaster blokkerer nettsteder som inneholder spyware, virus o.l. Oppdater dette programmet minst to ganger pr uke.

  • Virus- og spionvare-fjerner: MBAM (MalwareBytes' Anti-Malware)
    Et program som gjør en meget god jobb med å fjerne virus og spionvare når dette først er kommet inn i systemet, er MBAM. Det finnes en betalutgave som kan overvåke datamaksinen til enhver tid, men bare for å fjerne ulumskheter, så fungerer gratisutgaven kjempebra.

  • Kontorapplikasjoner: Libreoffice
    Gratis alternativ til Microsoft Office (Word, Excel osv). Kan også lese de fleste dokumenter laget med MS Office. Anbefales. Norsk versjon finnes også, både på bokmål og nynorsk. Pakken ble tidligere kalt OpenOffice.

  • Nettleser: Mozilla Firefox, Vivaldi og Brave. Og Google Chrome, Microsoft Edge, og Opera.
    Det er to nettlesere som idag står frem som de aller beste, Firefox og Vivaldi. Firefox kjører sin egen "motor", mens Vivaldi, MS Edge og Opera alle bruker Chrome sin "motor" som utgangspunkt. Vivaldi har dog fjernet alle sporings- og overvåknings-funksjonene (fra Google) som er i Chrome, i tillegg til at den har innebygget anti-sporing og reklamefjerner. Og det er ikke måte på hva man har av innstillingsmuligheter i Vivaldi, noe som antakelig gjør den den mest konfigurerbare av alle nettlesere.

    Alle nettleserne som bruker Chrome sin "motor" kan også bruke alle programtilleggene som Chrome kan, noe som er greit å vite.

    Brave er en nettleser som tar privatliv og sikkerhet enda mer alvorlig enn de andre nettleserne. Den har også innebygget støtte for "Tor"-nettverket, tar ikke var på historikk, og scripts (småprogrammer som kjøres i nettleseren) er heller ikke slått på automatisk.

    Microsoft Edge, Chrome og Opera er helt greie å bruke, men jeg anbefaler Firefox og/eller Vivaldi.

  • Kommunikasjon: Signal

    Oversatt fra Wikipedia: "Signal er en kryptert meldingsservice for meldinger, samtaler og videosamtaler. Meldingsfunksjonene inkluderer tekst, stemmebeskjeder, bilder, videoer og andre filer. Kommunikasjonen kan være 1-til-1 mellom brukere, men kan også brukes til gruppe-meldinger."

    Man kan også ha tidsbestemt begrensning på meldingene/bildene/videoene, og det hele er kryptert med noe av det beste innen dagens krypteringsmetoder, inkludert fremtidig bruk av  kvantedatamaskiner for dekryptering. Programmet er tilgjengelig på Android, iPhone/iPad, Windows, MacOS og Linux.

    Man kan også koble sammen desktop-utgavene (Windows, MacOS og Linux) med utgaven på mobil, og dermed bruke en datamaskin for kommunikasjon i tillegg til selve mobilen.

    Nytt per mars 2024 er at man kan velge at andre kun skal se et brukernavn man velger å ha (som kan byttes så ofte man vil), og ikke må utlevere telefonnummeret sitt til de man vil kommunisere med. Man må dog fortsatt ha et telefonnummer for å lage en bruker.

    Programmet er gratis (de baserer seg på donasjoner), og har åpen kildekode, slik at alle kan gå inn og se hvordan programmet fungerer og hva det gjør. Programmet trenger mange tilganger på en mobil, men disse dataene misbrukes ikke, og sendes ikke videre (som f.eks. kontaktlisten). Det eneste som lagres sentralt hos Signal.org, er telefonnummeret du registrerte deg med, datoen dette ble gjort, og siste gang du logget på Signal.

    Epost-klient: Thunderbird
    Utviklerene sier selv:"Thunderbird er et gratis e-postprogram som det er enkelt å komme i gang med og konfigurere - og den er fullpakket av nyttige funksjoner."

  • Temp-fil og register-rydder: CCleaner
    Et veldig godt program som rydder opp i gamle filer som ikke lenger er i bruk o.l. Rydder også i registeret til Windows.

  • Mediaspiller: VLC
    Spiller av det aller, aller meste av både video- og lydfiler (uten at man først må laste ned tilleggsmoduler).

  • Filoverføring: Filezilla
    Meget bra program for overføring av filer, enten via FTP (som er ukryptert) eller SSH-protokollen.

  • CD-ripping: Exact Audio Copy
    For å rippe CDer (lage WAVE(WAV)-filer av musikk-CDer. Kan også gjøre om filene direkte til MP3 og andre format direkte om det ønskes). Anbefales.

  • SSH-klient: Putty
    For å koble seg opp shell-konto. De fleste har ikke tilgang til dette, så dette programmet er for de mer avanserte brukerne. Kan også brukes som telnet-klient.

  • WAVE-editor: Audacity
    Meget bra editor for lydfiler i formatet WAVE (mest kjent som WAV).
    NB: Fra og med versjon 3, så er det lagt inn programvare som spionerer på deg, så bruk versjon 2 av programvaren for å unngå spioneringen.

  • Bildebehandling: GIMP
    Gratis bildebehandlingsprogram ala Adobe Photoshop. Det finnes nå en utgave av GIMP som heter GIMPshop, som har brukergrensesnitt som likner på Photoshop. Et alternativ til Windows som likner veldig på Photoshop, er Artweaver. Gratisutgaven har noen begrensninger, men kan være verdt å prøve ut.

  • Bildesortering, organisering og redigering: Darktable
  • Bildevisning: Faststone Image Viewer
    Faststone Viewer takler bare de mest vanlige bildeformatene, og er veldig rask. Anbefales!

  • DVD-film-sikkerhetskopiering: DVD Shrink
    For å lage sikkerhetskopi av DVD-filmer. Man kan krympe filmen slik at man får den på en vanlig DVD-plate, istedet for en 2-lags DVD-plate (dual layer). Disse er nemlig fryktelig dyre.

  • CD- og DVD-brenning: CDBurnerXP Pro eller ImgBurn
    CD/DVD-brenneprogrammer som gjør alle de vanligste oppgavene ift til brenning av CD/DVD/Blu-Ray, på en veldig brukervennlig måte.

  • Musikkomprimering: FLAC (Free Lossless Audio Compression. På norsk: gratis tapsfri audio-kompresjon)
    Hvis du vil ta vare på kopier av CDene dine på harddisken, uten at musikken taper kvalitet, så er FLAC et meget bra alternativ. Med MP3, OGG og andre formater, mister du noe av kvaliteten. WAVE er et alternativ, men dette tar ekstremt mye plass. FLAC tar mer plass enn MP3, men bare 40-50% av plassen WAVE tar.

 Programmer for Windows som anbefales, men som ikke er gratis:

  •  3-i-1 beskyttelse (Brannmur, antivirus og antispionvare): Kaspersky Internet Security
    Kaspersky har vært topp 3 i de aller fleste tester de siste årene, og den kan også prøves ut gratis i en kort periode før man kjøper.

  • Bildebehandling: Adobe Photoshop
    Ypperste av det ypperste. Trenger du det, og har råd, så bruk det! En lett-utgave av Photoshop tilbys også. Denne heter Photoshop Elements, og er et fullgodt bildebehandlingsprogram for ikke-profesjonelle. Andre alternativer er Affinity Photo og Capture One Pro
    .
  • Bildesortering, organisering og redigering: Adobe Lightroom
    Trenger du et avansert program for å holde styr på bildene dine, med kjapp og enkel redigering innebygget, så anbefales Lightroom. Arbeidsflyten i programmet er utrolig rask når man har lært programmet å kjenne. Og man trenger nesten ikke Photoshop om man har dette programmet.

  • Epost-klient: The Bat! fra Ritlabs
    Trenger du en avansert e-postklient, så kan denne være noe. Bra import- og eksport-muligheter for e-posten, POP3 og IMAP, PGP, mange templatemuligheter, forskjellig lydsignal for hver folder og haugevis med andre innstillingsmuligheter.

Maskinvare:

  • Bærbare:

    Å skaffe seg oversikt i dagens marked av bærbare er vanskelig, for utvalget er veldig stort.

    Men ett sted kan man starte, og det er ved å holde seg unna de merkene som er mest til reparasjon. Ifølge en undersøkelse av SquareTrade, der de har undersøkt returer av 30.000 bærbare, så bør man velge Asus eller Toshiba. Storselgeren HP kommer desidert dårligst ut sammen med bl.a. Acer, en annen storselger her i Norge. Selv om tallene er fra 2009, har ikke ting endret seg spesielt mye.

    Se her (eller her) for alle tallene.

  • Harddisker / SSDer:

    Jeg kan ikke anbefale et spesifikt merke da alle produsenter har gode, og dårlige produkter med ujevne mellomrom.

    Husk å sørge for at ingen harddisker har arbeidstemperatur over 50 grader. Dette reduserer levetiden betraktelig. Nyere testing viser også at for lav temperatur (under 30-35 grader) også kan påvirke levetiden negativt.

    Nå har SSDer også inntatt markedet for alvor. Dette er lagringsenheter med samme type teknologi som minnekort til fotokameraer o.l. Men disse er spesielt laget for datamaskinbruk, og er utrolig mye raskere enn en vanlig (gammeldags) harddisk. Prisen på disse har også gått kraftig ned, men ikke så mye at det lønner seg å bruke SSD til all lagring. SSD passer best til lagring av operativsystem, spill og andre ting som krever kjapp respons. Til dokumenter, musikk o.l. er det mer enn bra nok med en vanlig harddisk.

    Hva som gjør SSD så bra?
    • Mye større lese- og skrivehastigheter på vanlige filer
    • Mange ganger raskere søketid på filene
    • Ingen bevegelige deler, altså ingen støy og ingen vibrasjoner
    • Mindre varmeutvikling

    Husk sikkerhetskopi!

  • Grafikkort:

    For spill i Windows: Nvidia (AMD (tidligere ATI) har bra kort de også, men jeg synes det virker som de sliter litt mer med holdbarheten på kortene sine, og driverne er heller ikke altfor bra laget).

    For enkle maskiner som ikke skal kjøre spill: Bruk gjerne det innebyggede grafikkortet dersom det er et på hovedkortet. Hvis ikke, så kjøp nesten hvilket som helst kort som har utgangen til skjerm som man trenger, og ikke koster mer enn ca. 300 kroner.

  • Monitor / skjerm:

    De aller fleste klarer seg fint med en LCD-skjerm til 1000,- og oppover. Noen klarer seg med rimeligere skjermer også.

    De aller fleste skjermene bruker et såkalt TN-panel. For de aller fleste, så er dette helt kurant, men for de som driver med litt seriøst grafisk arbeid av noe slag (fotoredigering, 3D, video osv.), så vil en TN-panelskjerm ha store svakheter. Dette er fordi alle TN-paneler i realiteten bare viser 262.144 farger. Alle andre relaterte ting i datamaskinen klarer som oftest å vise 16,7 millioner farger. Det er ukjent hvor mange farger det menneskelige øyet kan oppfatte, men det er i alle fall flere millioner. TN-paneler klarer dog å "jukse" seg til 16,2 millioner farger ved en teknikk som kalles dithering. De andre paneltypene er IPS, MVA og PVA. Noen mener at IPS-paneler er de beste til foto. Se opp for skjermer med PVA-paneler som er 6-bits (6 bits pr farge * 3 farger = 262.144 farger. 8 bits pr farge * 3 farger = 16,7 mill. farger).

    Se her for oversikt med skjermer basert på IPS-panel.

    En annen ting man må huske på dersom man driver med grafisk arbeid av noe slag, er å kalibrere fargene på skjermen. Utstyr for dette koster fra 6-700,- og oppover.

  • Lydkort:

    Dersom man bare skal lytte til musikk, eller ikke det engang, så bare bruk den innebyggede lyden som stort sett er på alle hovedkort idag. Er du litt kresen når det gjelder lydkvalitet, så kjøp et lydkort, internt eller eksternt, men ikke av de aller billigste (ikke under 200-300,- NOK). Dersom du krever god kvalitet og skal lage digital utgave av LP-plater e.l., så kjøp et lydkort som støtter 24-bit og 96 Hz.

  • Nettverksutstyr:

    Vanskelig å si. Det er mange produsenter, og det meste fungerer fint for den vanlige bruker. Jeg bruker selv mye (billige) nettverkskort basert på RealTek-nettverksbrikker, og har aldri hatt problemer.

    Det viser seg dessverre at D-link leverer strømadaptere med sitt nettverksutstyr som ikke holder mål, så jeg fraråder alle å kjøpe D-link-produkter som benytter seg av dette. Jeg har personlig erfaring med mange D-link-strømadaptere som ikke holder mål.

  • Strømforsyning:

    Dette er kanskje den aller viktigste delen av en PC idag. Dessverre er det her mange prøver å spare penger.

    Stabil forsyning av strøm er viktig for å:
    • ha en stabil maskin som ikke krasjer eller slår seg av helt uventet
    • ikke ta livet av en eller flere av de elektroniske komponentene i en datamaskin (i verste fall)

    De fleste strømforsyningsprodusenter oppgir antall watt som strømforsyningen klarer å gi i gjennomsnitt.

    Personlig anbefaler jeg strømforsyninger fra Corsair og Seasonic.

  • Tomme CD/DVD-plater:

    Pr 2015 (og flere år tilbake) er det Verbatim som er best på de mest brukte typene tomme plater (CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD+R, DVD-RW og DVD+RW), og de har vært best lenge også. Andre typer fungerer like bra der og da, men Verbatim har bedre holdbarhet. Andre gode merker skal være Plextor og Fujifilm. De beste av de beste fra Verbatim er merket med "Advanced Azo".

    Husk å behandle alle slike plater pent, og aldri oppbevare dem i direkte sollys.

  • Skrivere / Printere:

    Blekkskriver eller laserskriver?

    Det spørs hva du skal bruke skriveren til. Skal du kun skrive ut "kontorutskrifter" kan det lønne seg med en laserskriver. Skal du skrive ut fotografier, må man ha en blekkskriver. På fotoutskrifter henger laser overhodet med på kvaliteten.

    Grunnen til at det kan lønne seg med laserskriver for "kontorutskrifter" er at blekk størkner over tid, og for å åpne dysene i en blekkskriver, brukes blekket i blekkpatronene. Og i lengden kan dette bli dyrt. Med laserskriver slipper man altså dette problemet.

    Merk at flere blekkskriverprodusenter leverer kun halvfulle blekkpatroner med nye blekkskrivere! Dette gjelder også tonere til laserskrivere.

    Generell info om blekkskrivere:

    • Jo flere blekkpatroner en skriver har, jo billigere er den i drift (gjelder ikke egne fotoblekkpatroner). Dersom en skriver har 2 patroner, en for sort og en for farger, må du kaste fargepatronen idet den ene av de tre fargene i fargepatronen er oppbrukt. Dersom skriveren har en patron for hver farge, trenger du ikke kaste noe blekk (og blekk har en literspris på flere tusen kroner!).
    • Koster blekkskriveren under ca. 5-600,-, er gjerne blekkpatronene veldig dyre. Det er nesten slik at det lønner seg å kaste skriveren istedet for å kjøpe nye patroner - dessverre.

    Dersom du kun skal skrive ut bilder i små formater kan kanskje en sublimeringsskriver være noe å vurdere. Denne bruker voks istedet for blekk, og kan gi bedre resultater på utskriften.

    Jeg har fått med meg at HP-skrivere i enkelte land har begynt å nekte å skrive ut dersom man ikke har et aktivt abbonement på blekk, med et gyldig kredittkort liggende inne i systemene til HP! Dette er neppe lovlig i Norge, men bruk forbrukermakten din, og styr unna HP-skrivere!
  • Generelt:

    Ha alt datautstyr som er beregnet for kobling til jord, jordet!

    Aldri defragmenter en SSD! En SSD har bare et visst antall skrivesykluser, og en defragmentering bruker opp skrivesyklusene veldig fort.


Treg datamaskin?

Synes du maskinen din virker fryktelig treg i forhold til hvordan den har vært? Da er det vanligvis en av disse tingene som er problemet:

  • Unødvendige programmer som går i bakgrunnen og tar opp kapasitet
  • Virus
  • Spionvare
  • Fragmentert harddisk (gjelder ikke SSDer)
  • Stort og/eller rotete Windows-register

Alt er mulig å gjøre noe med, bl.a. med gratis-programmene som anbefales lenger opp på siden.


Bør unngås:

  • Kingston minnepinner og muligens SSDer
    Har hatt flere Kingston minnepinner som plutselig ikke fungerer mer, selv etter lite bruk.

  • Jensen (of Scandinavia) nettverksutstyr og modemer.
    Hverken lest om eller hatt positive opplevelser med dette merket.

    Oppdatering august 2020: Kom over en sak der en enkel Jensen-switch, som ikke engang sto som hoved-fordeler for nettverket, ødela for HELE nettverket. Rådet mitt gjelder fortsatt, for å si det sånn.

  • D-link nettverksutstyr
    Det virker som D-link (bevisst?) selger underdimensjonerte eller dårlige strømadaptere til nettverksutstyret sitt. Styr unna!

  • Lexmark-blekkskrivere
    Billige i innkjøp, enormt dyre i bruk, selv om de har kommet seg litt de siste årene.

Alt på denne siden er Kleven.org sin subjektive mening, og informasjonen kan inneholde feil, men er gitt etter beste viten. Kleven.org kan ikke holdes ansvarlig for tap av inntekt/feil/uhell/ulykker som skjer pga. tipsene på denne siden.